Tidig-utlösning logotyp

Orsaker till för tidig utlösning

Det finns många olika orsaker till för tidig utlösning. Ibland är det även en kombination av olika omständigheter som orsakar problemet. Innan man kan behandla för tidig utlösning måste man alltså utreda varför mannen inte kan kontrollera sin ejakulation.

Känsligt ollon eller hög sexuell upphetsning

Vi är alla olika och precis som kvinnor har även män olika lätt och svårt för att få orgasm. Vi reagerar helt enkelt olika på stimulans. Att vissa män då har ett mer känsligt ollon än andra är därför en självklarhet. I sig behöver ett känsligt ollon inte vara någon nackdel, men om det medför att mannen inte kan kontrollera sin utlösning så blir det lätt till ett problem. Likaså kan en hög nivå av sexuell upphetsning vara på både gott och ont. Att man är sugen på sex är en förutsättning för ett bra och fungerande sexliv. Är mannen däremot för sexuellt upphetsad så kan utlösningen i värsta fall komma under förspelet. För tidig utlösning på grund av ett känsligt ollon eller hög sexuell upphetsning är ofta ett problem som drabbar många tonåringar. Men det är inte alltid som det växer bort med åren och därför kan även äldre män drabbas.

Stress och nervositet

Sex kan vara spännande, fantastiskt, underbart - och samtidigt lite skrämmande. Många män som inte alltid har problem med för tidig utlösning vet att det ofta händer när man minst önskar det. Prestationsångest ökar nämligen spänningarna i kroppen och skyndar på utlösningen. Män som är stressade har sämre kontroll över sin utlösning. En förklaring kan vara att sex ur ett naturvetenskapligt perspektiv tjänar till att föra arten vidare genom fortplanting. Ser vi till djurriket så brukar kärleksakten inte bli särskilt utdragen. En antilop på savannen har inte tid med ett två timmars sex-maraton, utan måste få akten avklarad innan lejonet som smyger i buskarna kommer för nära. På samma vis kan stress eller nervositet skynda på mannens orgasm, även om orsaken inte är hotet från ett lejon. Är mannen stressad eller nervös så signalerna hjärnan till kroppen att vi måste få utlösning fort – innan det är för sent.

Impotens och potensproblem

För tidig utlösning kan vara ett problem som orsakas av potensproblem eller en begynnande impotens. Kroppen skyndar på utlösningen om mannen inte kan behålla ståndet genom ett helt samlag. Ur ett naturvetenskapligt perspektiv är detta mycket rationellt, eftersom ett avbrutet samlag inte har så stora chanser att leda till befruktning. Kroppens automatiska reaktion blir då att tömma sädesblåsan innan penis sviker.

Läkemedel, alkohol och depression

Olika typer av läkemedel eller ett överdrivet stort intag av alkohol kan resultera i för tidig utlösning – även om motsatsen är vanligare. Brist på neurotransmittern serotonin anses kunna orsaka för tidig utlösning. Ett långvarigt alkoholmissbruk eller en depression brukar ofta innebära mycket låga nivåer av serotonin i hjärnan.