Tidig-utlösning logotyp

Hjälp mot för tidig utlösning

Det finns många metoder för att fördröja utlösning. Eftersom det finns så många varierande orsaker till för tidig utlösning, så måste även behandlingen anpassas efter varje individ. En del män kan med några enkla knep komma till rätta med problemet själv, samtidigt som andra tvingas söka hjälp hos läkare. Nedan presenterar vi några metoder som alla brukar ge mycket bra resultat. De olika metoderna går naturligtvis även att kombinera med varandra.

Stopp-start tekniken

Det finns ett talesätt som säger att övning ger färdighet – och i fallet för tidig utlösning så stämmer det mycket bra. Stopp-start tekniken innebär att mannen genom övningar lär sig kontrollera sin utlösning.

Stopp-start tekniken på egen hand

Stopp-start tekniken är mycket enkel och går ut på att mannen onanerar. När orgasmen närmar sig avbryter mannen och låter upphetsningen avta lite - vänta i någon minut och fortsätt sedan igen. Om mannen vill kan han använda sig av glidmedel och någon sexleksak (t ex en lösvagina) för att få en mer naturtrogen upplevelse. Tyvärr hjälper stopp-start tekniken på egen hand inte alla män. Det är en sak att onanera på egen hand och att ha sex med en partner. Tillsammans med en partner blir det svårare att själv kontrollera upphetsning och stimulans, samtidigt som mannen kan påverkas av nervositet och prestationsångest.

Stopp-start tekniken tillsammans med en partner

Eftersom för tidig utlösning alltid drabbar båda parterna i ett förhållande, så faller det även naturligt att man löser problemet tillsammans. Stopp-start tekniken tillsammans med en partner går ut på att kvinnan (i ett heterosexuellt förhållande) stimulerar mannen tills han närmar sig utlösning och säger stopp. Mannen ligger naken på rygg. Kvinnan sitter bredvid och smeker mannen med händerna eller med munnen. Mannen koncentrerar sig endast på sig själv och är alltid passiv. När mannen känner att han närmar sig utlösning säger han stopp och kvinnan slutar då smeka mannen. Låt den sexuella spänningen avta och fortsätt igen när mannen känner att han är redo. Upprepa processen ett flertal gånger. Tänk på att mannen alltid är passiv och endast koncentrerar sig på sig själv. Känner kvinnan att hon behöver få orgasm efter den här behandlingen får hon klara det på egen hand efteråt - när mannen inte är närvarande. Syftet är nämligen att mannen inte ska behöva prestera sexuellt överhuvudtaget. Det är inte tillåtet att byta eller att fortsätta med att smeka henne, inte ens om hon och du skulle ha lust till detta.

Upprepa övningen så ofta ni hinner eller har lust -ju oftare desto bättre. När du känner att du klarar av smekningar med handen kan ni gå över till smekningar med munnen. När du känner att du kan kontrollera din orgasm även då kan ni gå över till samlag. Börja då med att kvinnan sitter överst och att det endast är hon som är aktiv. Säg alltid stopp och avbryt om du känner att du blir för upphetsad.

Fördröjningsspray mot för tidig utlösning

En fördröjningsspray är ett bedövningsmedel som sprayas på ollonet 5 till 15 minuter före samlag. Sprayen bedövar och gör ollonet mindre känsligt för stimulans. Om mannen har ett känsligt ollon och därför har svårt att kontrollera sin utlösning, kan en fördröjningsspray vara ett utmärkt hjälpmedel för att hålla längre. En fördröjningsspray torkar in i huden efter några minuter och påverkar därför inte kvinnans känslighet.

Fördröjningssprayer betraktas ofta som en tillfällig lösning, men många män har även blivit hjälpa i det längre perspektivet. Ett fungerande sexliv gör att mannen har större möjligheter att på sikt lära sig kontrollera och undvika för tidig utlösning. En fördröjningsspray brukar även vara effektiv om mannen känner nervositet eller prestationsångest inför ett samlag. Nervositet och prestationsångest kan i sig leda till för tidig utlösning, men sprayen ger då en trygghet och ett självförtroende som förhindrar detta.

En fördröjningsspray är inte receptbelagd, men bör aldrig användas om mannen är allergisk eller överkänslig mot lokalbedövning.

Läkemedel mot för tidig utlösning

Många antidepressiva läkemedel ger även en lägre sexlust och försenad utlösning. Några preparat som man idag vet ger fördröjd utlösning är Prozac, Cipramil, Seroxat och Zoloft. Orsaken är att dessa preparat påverkar serotoninnivån i hjärnan (läs om det under ”Orsaker till för tidig utlösning” på den här webbsidan). Antidepressiva läkemedel är alltid receptbelagda och det krävs därför att man först talar med en läkare. Tyvärr brukar dessa läkemedel även ha andra bieffekter – t ex kan spontaniteten till att ha sex försvinna. I värsta fall försvinner sexlusten helt och det ger knappast ett bättre sexliv.